Doet een piercing pijn?

Zoals het oude gezegde gaat, “no pain, no gain.” Hetzelfde geldt als het gaat om body piercing en zoals vele delen van het lichaam voelt het niet heel prettig aan wanneer een naald de huid doorboort. Misschien een beetje onsmakelijk, maar in feite is een piercing niet veel meer dan een vleeswond met een sieraad erin. Veel mensen overwegen wellicht serieus om zich te laten piercen, maar vaak houd de angst voor de pijn hen tegen. In de meeste gevallen is het echter zo dat de daadwerkelijke piercing minder pijn doet dan men in eerste instantie denkt.

De beste manier om er achter te komen hoeveel pijn een specifieke piercing doet, is om het aan iemand te vragen die het al ervaren heeft. Dit is ook een uitstekende manier om te bepalen of je echt een piercing wilt hebben, omdat een gepiercet persoon je ook kan vertellen over eventuele complicaties, infecties, of problemen die hij of zij heeft ervaren met de piercing.

Een andere manier om de hoeveelheid pijn bij een piercing te bepalen is om simpelweg te praten met een piercer. Deze professionals, die al een ruime ervaring hebben met het zetten van diverse piercings, zijn meestal ook prima in staat om, samen met jou, het hele proces van een piercing te doorlopen en kunnen je ook direct antwoord geven op eventuele vragen.

In het algemeen denkt men vaak dat tong piercings het meest pijnlijk zijn, terwijl juist de navel als meest pijnlijke plek word ervaren. De tong heeft een enorme helende capaciteit, waardoor het snel herstelt van elke vorm van trauma. In het algemeen wordt de tongpiercing het meest geassocieerd met zwelling, maar komt er weinig pijn of bloed bij kijken. Met navel piercings komen over het algemeen de meeste problemen voor, omdat de navel een zeer lange tijd nodig heeft om te genezen. Vaak houden mensen zich niet aan de nazorg instructies en wisselen ze te snel van sieraad. Het kan tot wel 9 maanden duren voordat een navel piercing volledig genezen is en soms nog wel langer. Sieraden blijven vaak haken in de kleding, wat de wond nog verder kan irriteren.

Sommige piercers gebruiken een koeling spray of een verdovende gel, die het gebied tijdelijk verdooft om te pijn te verzachten. Dit lijdt echter vaak tot meer complicaties en is meestal niet aan te raden. Natuurlijk voel je het wanneer je gepiercet word, maar de pijn is maar tijdelijk en je hebt er voor de rest van je leven plezier van (mits je de piercing goed verzorgt natuurlijk).

Als je je zorgen maakt over de pijn, breng dan iemand mee die je begeleid bij jouw piercing avontuur. Een goede professionele piercer zal er ook alles aan doen om jou op je gemak te stellen en zal je zeker niet piercen tot jij helemaal op je gemak bent. Eet een lichte maaltijd voordat je naar de piercing shop gaat en zorg ervoor dat je voldoende uitgerust bent. Als je dan ook nog een goed humeur meebrengt én de nazorg instructies goed opvolgt, zal je de rest van je leven plezier hebben van je piercing en dat is tijdelijke ‘pijn’ meer dan waard!