Piercing Geschiedenis

Body piercing is een eeuwenoude kunstvorm die al generaties lang word gebruikt in verschillende culturen over de gehele wereld.

Veel mensen vandaag de dag die een piercing willen hebben, doen dit om hun afkomst te eren, een statement te maken of gewoon omdat ze het mooi vinden. Wanneer je graag een piercing wilt hebben, is het misschien ook wel leuk als je iets weet over de oorsprong en de geschiedenis van de verschillende soorten piercings.

Het eerste teken van body piercing is in de vorm van de neus ring, die ongeveer 4000 jaar geleden al voorkwam in het Midden-Oosten. In feite is er zelfs al sprake van een neus piercing in de Bijbel. Bij de nomadische stammen in Afrika en het Midden-Oosten, waar ze nog steeds hun neus piercen, geeft de omvang en kwaliteit van de ring de rijkdom en sociale status van de drager weer. Neus piercings zijn ook gebruikelijk in India, waar het linker neusgat wordt doorboord om medische problemen te voorkomen en een bevalling te verlichten.

Tong piercings kwamen al voor bij de oude Azteken en Maya culturen van Midden-Amerika en Mexico. Deze culturen geloofden sterk in de kracht van de sjamaan, die de tongen van individuen voorzag van een piercing, zodat de drager, door het gat in zijn of haar tong, kon communiceren met de goden. Naast deze inheemse culturen, droegen ook bepaalde stammen in het Noordwesten van Amerika een tong piercing om soortgelijke redenen.

De oor piercing is veruit de meest populaire vorm van body piercing en er wordt verondersteld dat deze piercing al langer beoefend word dan elke andere vorm van body piercing. Toen wetenschappers ’s werelds oudste mummie onderzochten, toonden diverse testen aan, dat de oren van deze mummie gepiercet waren. De functie van oor piercings varieerden van een statussymbool tot een overgangsritueel.

De lip labret piercing wordt gebruikt in veel Afrikaanse culturen, waar men vervolgens schijven in het gat plaatst om de huid langzaam op te rekken. De grootte van de schijf word geassocieerd met kracht, viriliteit en status. Ook stammen in Mali, Ethiopiƫ, Zuid-Amerika en Noordwesten van Amerika piercen de lip labret. Toen de beroemde ontdekkingsreiziger, Dr. Livingstone, aankwam bij de Makololo stam in het Afrikaanse land Malawi en informeerde naar de reden waarom de mannen in de stam hun lip gepiercet hadden, was het antwoord simpel: schoonheid.

Een andere piercing die populair was bij oude culturen en beschavingen, is de septum piercing. Bij deze piercing, in de volksmond ook wel ‘koeienring’ genoemd, word de ruimte tussen de neusgaten in gepiercet. Bij de meeste oude stammen werd de septum piercing gezet, om het oorlogsgezicht van hun krijgers te bevorderen. Ook dragen veel mensen in India, Tibet en Nepal een septum piercing, net zoals veel Noors-Amerikaanse indianenstammen, met inbegrip van de Nez Perce. Ook Australische Aboriginals dragen een piercing door het septum en doen dat waarschijnlijk al duizenden jaren!